Fiestas y Tradiciones

Albalat dels Tarongers

Albalat dels Tarongers celebra sus fiestas tradicionales en honor a Nuestra Señora de Agosto, San Roque y la divina Pastora, en los días 15, 16 y 17 de agosto, respectivamente, que se celebran con : La Vuelta a pie, Procesión, Mascletá, Torneo de escaques, Misses, Calderas, Tradicional «poala», Correfuegos, Sartenes populares, Montaje de tablados, Entrada de peñas, Entrada de vaquillas, Toros a la calle y Toro embolado.
Otra fiesta que se conserva es la fiesta de San Antonio con la bendición de los animales, los buñuelos y la «cremà» de hogueras. El año pasado se recuperó como antiguamente se hacía los juegos para los niños antes de la «cremà».El día de San Antonio se hace la bendición tanto de los animales como del término. En los últimos años se ha adquirido la tradición de cenar en la plaza, tostando embutido en las hogueras que se hacen alrededor de la hoguera grande.La hoguera se hace con trastos viejos y haces de leña, como símbolo de purificación y renovación.
También se celebra la fiesta de la Mare de Deu de la Cueva Santa en el último domingo de mayo, en el que cada año son los vecinos de una calle del pueblo los encargados de organizar esta fiesta con adornos en las calles y una romería al santuario de la Mare de Deu de la Cueva Santa en Altura.

Alfara de la Baronía

Algar de Palancia

Cordá (Algar)

Els Turquets (Algar)

Este acto, único en el mundo por su peculiaridad y la representación histórica que materializa, posee un gran valor cultural. Está en proceso para considerarlo bien de interés en la Comunidad Valenciana.

Tradicional Delantá (Algar)

Festes Patronals

Les Festes Patronals d’ Algar se celebren en el mes de setembre. Els actes se celebren durant dos caps de setmana consecutius, depenent de com quede de pròxim el dia 24 de setembre dia de la Mare de Déu de la Mercè.

El primer cap de setmana és de festejos taurins, on s’inclou la desencaixonada del bou de «La Penya Cerril».

El cap de setmana següent, concretament el divendres, se celebra el dia del nostre patró Sant Pere Nolasc,i actualment també de sant ramon Nonat, tenint lloc una Missa Major cantada pel Cor Parroquial de la localitat, mascletà i un espectacle nocturn a la Plaça Major. El dissabte és el dia gran de les festes en honor a la Mare de Déu de la Mercè i se celebra una Missa Major cantada. A la sortida, es reparteixen trossos de «pa beneit» i es dispara una mascletà. la qual hui es fa al pont sobre el riu Palància. A l’hora de dinar es reparteix la tradicional «Caldera». A la nit, se celebra una emotiva i peculiar processó en què els portants i els xiquets que acompanyen a la Verge i el tradicional Ball del Mantó, amenitzat per una gran orquestra. El diumenge següent es el Dia de Difunts, en record dels nostres avantpassats, dia al qual els   més xicotets gaudixen del parc infantil i de la resta d’atraccions per a ells. Finalitza el dia amb un Sopar de Germanor a la Plaça Major per a tots els veïns i una gran «Traca» d’avís del final de les festes.

Sant Antoni

Per finals del mes de gener té lloc aquesta festivitat en honor a Sant Antoni. Aquesta festivitat se celebra durant molts anys a Algar, on com és tradició, es beneeixen els animals pel Sr Rector de la localitat i per la nit, després d’iniciar una gran foguera amb grans troncs  d’olivera a la Plaça Major, la gent del poble i visitants torren en les seves brases carn i embotits que són repartits per l’Ajuntament. Tots en reunió, al voltant de la foguera mengen, riuen, canten i ballen amenitzats per un grup musical.

Falles Algar De Palancia

Una fiesta relativamente joven pero que guarda más conexión si cabe con la tradición de las Fallas.

Setmana Taurina

A la tercera setmana d’agost se celebra la tradicional «Vuitaba» (Bous al carrer) amb els passacarrers matinals amb els majorals, el seu típic «Berenar a la Plaça», bous, balls, discomòvils i orquestres. Una setmana sencera on el poble canvia la seva imatge i es transforma en festa i alegria.

Castell de Focs (Algar)

Algimia de Alfara

Festes patronals (Algimia)

La Festa de la Mare de Déu dels Desemparats, tradicionalment, s’havia celebrat el segon diumenge de maig, però des de fa uns anys s’ha traslladat al primer diumenge d’Agost, coincidint amb les millors condicions climàtiques i amb la major afluència de visitants a la localitat.

Algímia també celebra festa a Santa Úrsula, que és la patrona de les xiques fadrines. Tradicionalment es feia el 21 d’octubre, però actualment s’ha trasdallat també a agost, el dia següent de la festa de la Mare de Déu dels Desemparats.

Compta amb una gran tradició el porrat que té lloc en desembre, es realitza el diumenge després de la festivitat de santa Llúcia (13 de desembre) i es conegut com la Fira de Santa Llúcia.

En Abril es celebra un dia dedicat a Sant Vicent Ferrer, patro d’Algímia, en el qual, i segons la tradició, es fa «l’Entrà de Sant Vicent» des de l’horta.

 

Setmana Taurina (Algimia)

Estivella

Festes majors (Estivella)

Tradicionalment, les Festes majors de la població se celebraven a finals del mes d’octubre i estaven dedicades a la Santa Creu i Sant Josep. Estan datades en el poble en 1784 (quan es va aprovar popularment el patronatge local de Sant Josep) i en 1787 (quan s’instal·la al Garbí la Santa Creu que avui en dia està al temple parroquial).

Anteriorment, el calendari festiu estava presidit per la Mare de Déu d’agost (15 d’agost), Sant Blai i Sant Joan.

En l’actualitat, la Santa Creu del Garbí i Sant Josep s’han traslladat al mes d’agost (després d’un referèndum popular en 1979) i s’han ajuntat amb les celebracions de la Mare de Déu d’agost i de Sant Roc. A més, el diumenge anterior a Sant Roc se celebra la Mare de Déu dels Desemparats.

Com a preparació de la festa de Sant Roc (16 d’agost), una setmana abans es baixa la imatge del sant des de l’ermita de Beselga a l’església dels Sants Joans a Estivella. El dia 16 d’agost es torna a pujar el sant a Beselga.

Festa de Sant Blai (Estivella)

A l’hivern destaca la festivitat de Sant Blai (3 de febrer), al voltant de la qual apareix una gastronomia típica caracteritzada per les calderes i per les coquetes de Sant Blai, juntament amb celebracions religioses (missa i precessó).

Gilet

Procesión de la Virgen San Miguel (Gilet)

Se celebra el último domingo de agosto, en honor de la patrona del pueblo, la Virgen de la Estrella. Uno de los actos centrales y más multitudinarios es la Bajada de San Miguel, la cual se celebra el viernes de la última semana de agosto, pasadas las diez de la noche, y consiste en la bajada del santo desde la ermita, donde se encuentra durante el invierno, hasta la parroquia de la localidad. El descenso es iluminado por gran cantidad de bengalas y con un castillo que se dispara desde la plaza del pueblo, el cual da la bienvenida al santo en su entrada a la localidad. La bajada es organizada por los jóvenes de la localidad desde hace más de un siglo.

Otra de las procesiones características es la de Santa Bárbara, que se celebra un domingo antes que la de la Virgen de la Estrella y es organizada por las clavariesas del pueblo.

Durante los días de fiesta mayor, se realizan actividades de todo tipo, infantiles, bailes, danzas, pasacalles, así como la semana taurina que suele celebrarse la semana siguiente al último domingo de agosto.

San Miguel (Gilet)

Sant Antoni del Porquet (Gilet)

Se celebra el 17 de enero, día en que se llevaban los animales hasta la puerta de la iglesia para ser bendecidos y posteriormente celebrar una misa y procesión. Después de algún tiempo en que esta tradición parecía ir perdiéndose, en los últimos años se ha ido recuperando nuevamente.

La Falla (Gilet)

Las fallas se celebran en Gilet con intensidad desde que un grupo de vecinos, fundó la comisión fallera en el año 1971, siendo la primera fallera mayor infantil Emilia Salvador y el presidente Herminio Sánchez. El primer artista fallero fue Antonio Panzuela, que realizó una reproducción de la fuente situada en la plaza Francisco Gil.

Actualmente es una entidad muy apreciada y de la que forman parte una gran cantidad de vecinos de la localidad. Junto a la falla de Faura, son las únicas de la comarca del Camp de Morvedre que existen fuera del término de Sagunto y ha recibido diversos premios desde su fundación.

Petrés

San Jaume Apòstol (Petrés)

Festa d’origen medieval el propòsit de la qual era donar les gràcies al patró de la localitat pels fruits obtinguts en la collita. Actualment es celebra el 25 de juliol i junt amb actes religiosos s’organitzen actes culturals i d’oci organitzats pel ajuntament.

Festa del Xiquet de la Boleta (Niño Jesús de Praga) (Petrés)

Té els seus inicis en 1934, creada en la segona república pel cura rector D. Vicente Garzando, víctima de la persecució religiosa i actualment en procés de beatificació. En un principi es feia la festa al “ Xiquet de la Boleta” per una imatge del “Niño” amb una bola del món, fou una de les primeres festivitats dedicades als més menuts que va començar a celebrar-se amb la diòcesis. Aquesta festa te un arrelament molt important en la localitat i es coneguda per tots els pobles de la comarca. Es celebra l’últim dilluns d’agost i tots els actes van dirigits als xiquets.

Encontre i enramà (Petrés)

Es celebra el Diumenge de Resurrecció a las 9.00 del matí, la primera referència de la que es disposa data de 1699, és la trobada entre Jesús Ressuscitat i la seua Mare, per a eixe dia s’engalana l’itinerari amb rames de pi i arbres autòctons per això rep el nom d’ “enramà”.

Segart

Torres Torres

Fiestas Patronales (Torres Torres)

Las fiestas patronales de Torres Torres se celebran durante el mes de septiembre. En particular, con independencia de que durante los días previos se programen actividades lúdicas de diversa índole, los días señalados como festivos son del 7 al 10 de septiembre.En estos días hay verbenas, baile de mantón de manila, baile del farol, misas, pasacalles y procesiones acompañadas por bandas de música. La semana anterior a las fiestas patronales se celebran exhibiciones taurinas y toro embolado, festivales de play-back y días dedicados a los niños y a la tercera edad.

Procesión de la Virgen (Torres Torres)

Hallazgo de la Virgen de Leche (Torres Torres)

El día 31 de diciembre también es festivo en la localidad, por ser esta fecha en que la tradición oral fija el hallazgo de la talla de la Virgen de la Leche. Se festeja con una gran ofrenda de flores y con la elaboración de dulces típicos.

San Antonio Abad (Torres Torres)

La festividad de San Antonio Abad, el 17 de enero, aunque sus celebración se traslade al domingo más próximo a esa fecha. Como es bien sabido, San Antonio Abad es patrón de los animales, de ahí que su festividad tenga tanto arraigo en zonas rurales, donde los animales han tenido secularmente tanta importancia para el desarrollo de la actividad agraria.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies